Sirkulær kunnskap fra Nederland

Nederland startet for alvor sin sirkulære omstilling rundt 1990. I dag er deres økonomi 24,5 % sirkulær, men vår egen økonomi er 2,4% sirkulær. Nederland måtte legge om til en mer effektiv ressursbruk fordi landet har så lite ressurser. 

I november møtte vi i Willder Nederlands Circular Economy Hotspot, i forbindelse med at partnerskapet med Nordic Circular Hotspot offisielt ble formalisert i Trondheim. 

Her fikk vi også mye spennende innsikt og kunnskap fra Marc de Wit i Circle Economy. 

Norges 2,4% vitner kanskje om at vi ikke har hatt samme "sence of urgency" som Nederland? En nordmann bruker 44 tonn ressurser hvert år. En nederlender 13 tonn. Spørsmålet er når vi i Norge må gjøre mer? Vi står sammen i en klimakrise, og en omstilling til sirkulære forretningsmodeller er definert av EU som vesentlig for å nå målene i Paris-avtalen. Men EU er også opptatt av regionens sårbarhet knyttet til høy importgrad og at vi som region må ivareta ressursene våre på en bedre måte. Også for å motvirke mangelfull tilgang på viktige ressurser og volatil prisutvikling på råvarer og produkter.  

Det ligger store forretningsmuligheter for dem som klarer en tidlig omstilling til sirkulære forretningsmodeller og også store kostnadsbesparelser. Her kan vi lære av Nederland. 
 
Willder har både studert sirkulær omstilling og startet flere sirkulære prosjekter og selskaper. Nordic Circles er ett av dem. Innenfor stålprodukter lager vi mye i Norge. Etter levetiden skroter vi stålproduktene. En stor innkjøper av stål-skrotet vårt er Nederland, som skaper ny og verdifull business av det.

John Jacobsen hos oss er leder og eier i Nordic Circles. Åshild Indresøvde har en rykende fersk mastergrad i Grønn Vekst med fordypning i omstilling til sirkulær økonomi. Om noen er interessert i en kaffe på hvordan en slik omstilling kan se ut for din virksomhet, har vi nydelig svart kaffe på kontoret! 

Previous
Previous

Nordic Circles anerkjent av FastCompany

Next
Next

Grønn handlings-lammelse